Tuesday, 19 July 2011

sudah ketentuan Allah

Assalam..urm 1st of all nak gak minta maaf kat sini andai coretan kadang kala tak memberi manfaat sesama insan bahkan menggunakan laman blog untuk meluahkan rasa yg terpendam dan kadang kala menghentam sana sini.hoho.memang dah menjadi tabiat aku menulis bila ade 'sumthing'.hurm..dulu masa aku kat sekolah rendah aku ni memang tomboi2 gitu,minat bola,kepoh2,sapa yg kenai aku taw la..then bermula zaman di mana aku  melakukan sedikit 'anjakan paradigma'..di mana masa tu aku agak 'kemalu-maluan' dan kesopan-sopanan haha!!sampai lah aku form 3 tadelah ape yg adventure sangat.kadang2 dalam hidup kita ni biar ade suspens sket,baru thrill haha!!!then moved to mrsm back then when i was 16years old...wut a hectic life there!!so amazing!!kat situ lah aku blaja berdikari sket sebanyak..walaupon sebenarnya tak brape nak berdikari kan sebab rumah dgn maktab 45 minit perjalanan jer haha!!ape yg aku nak,kejap je mak bapak aku sampai hantarkan barang yg aku pesan..betapa pengorbanan..bila kenang2 balik sedih woo!!tapi apekan daya semuanya dah berlalu..nak kesal pon tak berguna ye dok??kat mrsm laa baru aku kenal sahabat sejati yg ada kat sisi kita masa susah senang suka duka lapar kenyang dan sebagainya..tak lupa juga roomates yg banyak tlg aku mase form4 dulu,mahirah,nadirah,melly,mun,fiza!!weyh serius syg korang!!dan floormates,rifqah,etc...lebih2 lagi bila dah nak akhir2 form5!!dan lama2 tu baru aku kenal mana kaca mana permata.bagi aku semua kawan tu berharga dan ibarat pieces of da puzzle of life..kita takleh buang je merata2 bila kita taknak sebab nanti tak lengkap laa gamba kita..kita mesti pasangkan dan cantumkan supaya jadi satu lukisan yg indah babe!!tapi pasang biar kena pada tempatnye ok??bagi aku banyak gak benda yg aku blaja dari kesilapan lalu betul la kata pepatah kesalahan tu adalah guru yg TERBAIK dlm hidup ni..klu kita tak buat salah masa dulu,mcm mana kita nak jadi yg mcm skarang ni kan??tp taklah menjadi satu syarat utk membenarkan kita buat salah..kdg2 things happen ffor a reason..so kita kena admit yg kita pernah buat salah even kita rasa malu dgn kesalahan kita..then perbaikilah diri..masa form4 dan form5 dulu aku banyak main2..semua benda main2..blaja main2,'couple' main2!!oppss!!tapi bab berkawan,makan gn tido jer bg aku serious matter skett..aku ibarat enjoy sakan la dari form4 sampai laa satu saat ni!!then result spm aku keluar dan betapa sedihnya aku time tu sebab result aku amat MENGECEWAKAN..tapi aku still bersyukur sebab aku percaya Allah nak sedarkan aku..betapa banyak benda yg aku tak patot buat aku buat..aku tak sanggup nak tulis kat sini..dan paling penting sekali DUN EVER LIE TO UR PARENTS..nanti idop tak selamat tataw!!bukan lahh aku menipu besar ke ape cuma bila mak bapak kita hantar soh blaja tu blaja la btol2 k..bukannye tak pandai,Allah bg dah akal tu..usaha je kasi lebih..sebab tu AMANAH..Allah dan orang yg beriman melihat pekerjaan kita..tp apekan daya masa tu aku masih mentah dan tak matang..dan aku agak terkilan sket sebab ade certain things yg aku rasa sesetengah orang patot tegur aku tapi dorang tak buat..tp buat apa nak salahkan orang lain betul ta??sendiri mau ingat laa...tp banyak je sahabat yg tegur aku tapi aku buat pekak je..betapa keda***nya aku time tu..biasala rasa diri bagos dan cukup besar time tu..senior laa katakan haha!!tu laa sebab aku cakap sahabat ni ada yg kaca dan ada yg permata..aku pon nak ingatkan diri aku gak..aku ni kategori mana ekk??so skarang ni aku amek pndekatan utk mnegur secara berhemah slagi mana mampu..nnti aku taknaklah sok kat akhirat ade orang salahkan aku cakap aku tak tegur ke ape..after mrsm,aku masuk kmj..kat sini lg laa aku tak sangka..benar2 banyak hikmah yg tersembunyi utk aku rupa2nya..kadang2 Allah mengambil sesuatu dari kita dan Allah pasti menggantikan yg lebih baik dari yg kita dapat sebelum ni..kat sinila bermula titik perubahan dlm diri aku walaupun taklah berubah mana sangat pun..tapi aku bersyukur sangat2 dapat masuk kmj..banyak benda yg aku belajar..kat sini lah aku mula menjalinkan ukhuwah kerana Allah di rumah Allah pulak tu..kat sini laa aku banyak berkenalan dgn orang yg mampu membimbing aku dan sentiasa bagi nasihat..klu kita lakukan segala2nya kerana Allah semata,insyaAllah seglanya terasa indah dan mudah..kat sini lah baru aku sedar apa yg aku buat dulu banyak salahnya..kat sini jugaklah aku mula kenal mana satu buruk mana satu baik..kat sinilah aku mula menepis segala cengkaman barat dari segi minda,pakaian,adab dan sebagainya..dan kat sinilah aku mula sedar betapa setiap umat islam tu sebenarnya ada tanggungjawab dakwah yg harus dilaksanakan..tp ada lagi satu hal,kat sini juga lah aku tak suka budak2 fizikal yg lelaki terutamanya..sebab aku rase dorang ganas dan nakal semacam..dan lagi satu lelaki terlampau ramai..aku bukannya buat2 benci ke ape..aku cuma tak selesa dgn keberadaan dorang..aku rasa seolah2 segala pergerakanku terbatas..then aku bersyukur sgt2 sebab tuka hayat dan jumlah lelaki pon sket jer..but then aku rase aku takleh nak bawak sangat bio sebab bila baca je aku tros nagntok..tp bila pikir2 balik pasal budak2 fizik,aku sanggup teruskan sisa2 hidup aku blaja bio..then CGPA aku brape laa sangat..taklah hebat mane pon..bila klua result upu pon,aku tak dapat choice yg aku nak..taw x aku dapat ape??KEJURUTERAAN.ok haha!!semuanya kena kat aku balik.tu laa orang banyak cakap jangan dok benci2 nanti tulaa yg kita dapat.dan memang aku tak expect pon akan dapat engineering.mula2 tu aku agak resah gelisah dan tak tentu arah la gak.sebab 1st aku x konpiden bleh bawak ke x!!and second,aku xtaw cane nak adapt dgn 'suasana' baru la sangatttt!!but now i try to accept it..sebab tak lama lagi insyaAllah aku bakal melaluinya..dan aku sangat takut ok..mcm tak percaya pon ade gak..punyalah aku berfoya2 kat rumah ni dah nak kena masuk belaja daa..haha..nasib baik dekat jer weyh!!klu jauh melalak aku!!bongsu laa katakan haahaha!!tp dlm hidup ni belaja utk menerima ketentuan2 yg tak diduga..memang klu bleh kita nak tolak ketentuanNya tp apekan daya kita ni manusia lemah yg bergelar hamba..Allah tu Maha Kuasa dan Maha Bijaksana..Dia lebih tahu apa yg terbaik buat hamba2Nya..and i juz keep asking Allah why...why diz and why dat..x sepatotnya aku..alangkah hinanya aku..siapalah aku utk mempersoalkan segala2nya??ibarat tak bersyukur..Ya Allah ampuni aku...dan bila aku tengok2 balik sejarah kehidupan aku(cewwaahh!!)..semuanya ada hikmah yg Allah beri dan Allah ingin memperbaiki diriku dari fasa ke fasa..segala watak,masa,tingkah laku peribadi orang lain,segala kejadian yg berlaku,lain tak bukan hanyalah untuk mendidik jiwaku dan mengenalkan aku akan hakikat kehidupan yg bakal diakhiri dgn kematian tak lama lagi..so walau apapon yg kita buat ingatlah,kita buat tu tak lain hanyalah kerana Allah..hidup kita ni berperingkat-peringkat sampai laa datang ketentuannya nanti..so apalah sebenarnya tujuan kita hidup ni??tak lain tak bukan untuk menjadi hamba-Nya..yg sebenar2 hamba..sama2lah kita muhasabah diri dan perbaiki diri kita di samping saling mengingati anatara satu sama lain insyaAllah..pegang ni sampai bila2."boleh jadi benda yg kita benci tu baik bagi kita dan boleh jadi benda yg kita suka tu buruk bagi kita,hanya ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI"..jangan mengeluh dan bersedih,Allah bersama kita..mengadulah padaNya..insyaAllah kelak jalan kan terbentang luas dihadapan..moga kita ketemu cahayaNya...dan terungakai segala persoalan,tersingkaplah tirai kebahagiaan..insyaAllah..wallahua'lam...yg baik harap dapat kongsi bersama,yg kurang harap tegur dan perbaiki bersama..contoh yg tak baik dlm ni jgn ikot dan bukanlah aku dgn bangganya mengaku melakukan sesuatu perbuatan tu,tapi untuk dijadikan sempadan suapaya jgn buat cam yg aku buat k??

No comments:

Post a Comment